Project Diagnostic Processes is gerelateerd aan mensen met psychiatrische of andere ziektebeelden. Alle foto’s bestaan uit een geënsceneerd beeld waarin het menselijk lichaam centraal staat. De materialen beelden de metafoor uit voor het ziektebeeld of gevolgen daarvan. Door het extreme op te zoeken kom ik zelf in een verstikkend gevoel waardoor ik de sfeer van de foto beter kan overbrengen. Met deze serie hoop ik mensen bewust te maken van de moeilijkheden in het leven. Spanningen of moeilijkheden zijn inherent aan ons bestaan. Hiervoor hoef je je ogen niet te sluiten.

Dit mag er zijn omdat dit er is.

Diagnostic processes

Memories / Memories of the waterfall

In Memories / Memories of the Waterfall zie je iemand die overspoeld wordt door filmrollen. De filmrollen kun je zien als een metafoor voor de ervaringen die mensen in het leven opgedaan hebben. Soms wordt het je teveel of zijn existentiële ervaringen moeilijk te verwerken. Hierdoor kun je compleet overspoeld raken waardoor er bijvoorbeeld een Post Traumatische Stress Stoornis kan ontstaan. Op de foto lijken de filmrollen de persoon als een waterval te overspoelen.

Choke

In Choke is iemand verstrengeld in touw. Zover dat degene ook bijna niet meer kan ademen. Sommige mensen raken zo verstrengeld in het leven dat ze het niet meer zien zitten. Het touw kan je zien als de depressie die over je hoofd heen valt. Je ziet niets meer, je voelt niets meer en je krijgt het benauwd.

Overwhelming

Overwhelming staat voor het overvragen van mensen. Soms kun je het gevoel hebben dat iedereen iets van je wil. Niet iedereen kan goed hun eigen grenzen bewaken. De handen op de foto zijn een metafoor voor mensen die over de grenzen van iemand anders heen gaan. Ze gaan letterlijk over iemands hoofd heen.

Toxic

Toxic toont iemand die gehuld is in plastic en een helm op heeft van plastic spuiten. Mensen kunnen soms door alle moeilijkheden in het leven zoveel drugs gaan gebruiken dat hun lijf en geest verstikt raken. Het plastic materiaal beeldt de verstikking uit waardoor iemand steeds verder gevangen raakt in z’n verslaving.

Overfeeding

In Overfeeding wordt een persoon letterlijk overspoeld door eten doordat iemand anders voedsel in de slangen spuit. Doordat de ander voedsel inspuit, heeft de eter geen controle meer. Het gevoel van controleverlies staat hier als synoniem voor een eetbui. Bij obesitas is lichamelijk te zien dat de extra kilogrammen het lijf overspoelen.


Project

Diagnostic processes

Jaar

2008-2013